VRAGEN?

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over onze zwemschool, lees dan onze veelgestelde vragen door.

Wanneer, hoe en bij wie zwemles?
Wat zijn onze sterke kanten?

Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Door…

  • persoonlijke aandacht te hebben voor ieder kind
  • ieder kind zijn eigen leerroute te geven
  • de mogelijkheid om twee keer in de week les te krijgen (A-diploma altijd)
  • les te krijgen in diep water
  • te werken met een jong en enthousiast team
  • ouders altijd aanwezig te laten zijn tijdens de zwemlessen
  • en een snelle communicatie over de vorderingen van je kind

…denken wij de optimale wijze van lesgeven te hanteren.

Wat is de beste leeftijd om met zwemles te beginnen?

Kinderen kunnen bij ons met de eerste zwemles beginnen vanaf 4,5 jaar (wij geven zwemles aan kinderen tot 12 jaar).

De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar en zelfs een kind van vier kan moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Daar komt bij dat een kind van vier ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en je kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Op welke leeftijd kan ik mijn kind inschrijven?

Inschrijven is vanaf elke leeftijd mogelijk (tot uiterlijk 12 jaar). Op het moment dat wij je inschrijving hebben ontvangen en het inschrijfgeld is betaald, plaatsen wij je kind op de wachtlijst. Op het moment dat je kind op de door jullie gewenste startdatum de leeftijd van 4,5 jaar heeft bereikt en er plaats is, ontvang je van ons een e-mail met de vraag of jullie willen starten met de eerste zwemles.

Mijn kind is niet watervrij, hoe lossen jullie dit op?

Uiteraard lossen wij dit op, maar het is natuurlijk leuk om, voordat de eerste zwemles is, samen alvast een keer met je kind te gaan zwemmen, thuis maar natuurlijk ook tijdens vakanties. Fijne zwembaden om samen te gaan zwemmen zijn Zwembad Merwestein of Zwembad Den Hommel. Lukt dit niet, ga samen eens onder de douche staan of in bad en laat je kind wennen aan water.

De eerste les starten wij met watergewenning en zorgen ervoor dat je kind zich vrij gaat voelen in het water.

In de volgende badjes wordt het niveau van de oefeningen moeilijker en in het laatste badje zwemt je kind met kleren aan. Zo wordt ervaren hoe het voelt om met kleding aan in een vijver, sloot of zwembad te vallen en wordt geleerd hoe het zichzelf kan redden door veilig uit het water te komen.

Hoelang duurt het tot mijn kind watervrij is?

Hier is geen algemene stelregel voor te geven. Het ene kind springt zo het water in, gaat met zijn hoofd onder water en durft zijn ogen te openen onder water, het andere heeft hier meer tijd voor nodig. Het is zinloos de zwembeweging onmiddellijk te willen aanleren zonder eerst watervrij te zijn. Een goede watergewenningsperiode legt een brede en zekere basis voor het verdere zwemonderricht. Het komt er niet op aan het kind vlug te leren zwemmen, maar wel op een goede manier te leren zwemmen.

Door een iets langere watergewenningsperiode wordt nadien dikwijls tijd gewonnen als het op het leren van vaardigheden aankomt.

Hebben jullie een wachtlijst?

De wachtlijst voor de zwemles voor kinderen vanaf 4,5 jaar verandert continu. Daarom kunnen wij geen exacte startdatum doorgeven bij de inschrijving.

Elk seizoen zijn er 5 momenten (perioden) waarop kinderen kunnen starten met de eerste zwemles (kijk voor het volledige overzicht op onze Jaarplanning). Aan het eind van elke periode kijken wij hoeveel kinderen er de nieuwe periode kunnen starten. Staat je kind hoog genoeg op de wachtlijst, is je kind op het moment van starten 4,5 jaar of ouder en heb je aangegeven te willen starten, dan ontvang je van ons automatisch een e-mail met de vraag of je nog zou willen starten. Gaat dit lukken, dan ontvang je van ons een definitieve uitnodiging en is plaatsing gegarandeerd.

Let op, komt het opgegeven startmoment toch niet helemaal uit, dan kan dit natuurlijk, maar plaatsen wij je kind onderaan de wachtlijst en is plaatsing bij de eerstvolgende periode niet automatisch verzekerd.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?

Inschrijven is mogelijk door het inschrijfformulier op onze website volledig in te vullen – inschrijfformulier. Zodra je kind ingeschreven is en het inschrijfgeld (€ 20,00) voldaan, wordt deze op de wachtlijst geplaatst en op het moment dat je kind op de door jullie gewenste startdatum de leeftijd van 4,5 jaar heeft bereikt en er plaats is, ontvang je van ons een e-mail met de vraag of jullie willen starten met de eerste zwemles.

Hoeveel keer in de week geven jullie zwemlessen?

Kinderen die lessen volgen voor het A-diploma, hebben altijd 2 keer per week les (de lesduur is 45 minuten).

Voor het B- en C-diploma kan je kiezen uit 1 keer of 2 keer per week. De B-lessen duren óf 45 óf 60 minuten, de C-lessen altijd 60 minuten (klik voor het volledige overzicht van de dagen en tijden hier).

Hoe groot zijn de lesgroepen?

Wij streven ernaar om in de A-groepen maximaal 10 kinderen te plaatsen, waarbij in de begingroep meestal twee instructeurs aanwezig zijn.

De groepsgrootte van de B- en C-groepen kan variëren, een en ander afhankelijk van het niveau van de groep.

Hoeveel kost een zwemles bij jullie?

Kijk hier voor een overzicht van de verschillende prijzen.

De zwemles
Hoe ziet het seizoen eruit?

Het seizoen is onderverdeeld in 5 perioden, waarbij elke periode wordt afgesloten met een moment waarop de kinderen die hiervoor in aanmerking komen hun diploma kunnen halen (kijk voor het volledige overzicht op de Jaarplanning 2024 – 2025).

Het seizoen start in de week direct na de zomervakantie en eindigt het eind van het schooljaar.

Gaan de zwemlessen door tijdens de vakanties?

Alleen tijdens de kerst- en zomervakantie worden er geen lessen gegeven.

Ook zijn er op een aantal feestdagen geen lessen (kijk voor het volledige overzicht op onze Jaarplanning).

Het is slecht weer, gaat de zwemles door?

Ja, zwemlessen gaan altijd door, ook bij slecht weer. Komt een les toch te vervallen, dan ontvang je hierover altijd een bericht.

Is het inhalen of verplaatsen van lessen mogelijk?

Helaas, het inhalen of verplaatsen van lessen is niet mogelijk.

Mogen ouders bij de zwemlessen aanwezig zijn?

Ja, ouders of verzorgers mogen tijdens alle lessen aanwezig zijn in de zwemzaal.

Hoeveel lessen heeft mijn kind nodig?

Voor het behalen van het A-diploma rekenen wij gemiddeld op 80 lessen, voor het B-diploma gemiddeld 18 lessen van een uur en voor het C-diploma gemiddeld 12 lessen.

Het exacte aantal lessen hangt af van de persoonlijke ontwikkeling van je kind.

Wij willen stoppen met de zwemlessen, kan dit?

Opzeggen of het tijdelijk pauzeren van lessen is te allen tijde mogelijk en kan alleen schriftelijk via info@zwemschoolfransheus.nl. Op het moment van het tijdelijk stopzetten van de lessen brengen wij nog wel vier zwemlessen in rekening, zodat wij de tijd hebben om een ander kindje op te roepen.

Op het moment dat je weer zou willen starten met de lessen neem je contact met ons op en gaan wij kijken of er op dat moment plaats is.

Lees voor alle voorwaarden onze Algemene Voorwaarden.

Mijn kind gaat diplomazwemmen, maar wil verder voor B of C, hoe gaat dit?

Als je kind wordt uitgenodigd voor het diplomazwemmen, ontvang je van ons een formulier waarop je kan aangeven of je kind wil doorgaan voor het diploma B of C.

Waarom doorgaan voor een volgend diploma?

Het Zwemdiploma ABC-survival leert zwemmers zich te ontwikkelen van ‘beginnend’ zwemmer (A) naar ‘gevorderd’ zwemmer (B) tot ‘volleerd’ zwemmer (C). Hiermee wordt een stevige basis gelegd voor zwemvaardigheid én zwemveiligheid. Deze vaardigheden komen tot stand aan de hand van het opbouwend aanleren van de basistechnieken van de zwemslagen, start- en kopsprongen en watertrappen. Het uithoudingsvermogen wordt opgebouwd door afstanden uit te breiden, maar ook onderwateroriëntatie is een belangrijk onderdeel. Alle lessen worden op een leuke manier gegeven, waar het survivalelement als rode draad zeker toe bijdraagt. Spelenderwijs leren de zwemmers zich uit benarde situaties te redden.

Financiën
Op welke wijze wordt het lesgeld geïnd?

Het seizoen is onderverdeeld in 5 perioden. Op onderstaande data sturen wij je een e-mail met hierin een iDEAL-link waarmee het lesgeld kan worden betaald.

  1. Periode 1: maandag 9 september (de lessen van 29 augustus tot en met 2 november)
  2. Periode 2: maandag 11 november (de lessen van 4 november tot en met 18 januari).
  3. Periode 3: maandag 27 januari (de lessen van 20 januari tot en met 22 maart).
  4. Periode 4: maandag 31 maart (de lessen 24 maart tot en met 24 mei).
  5. Periode 5: maandag 2 juni (de lessen van 26 mei tot en met 19 juli).

Start je kind niet op een van de begindata, dan betaal je uiteraard een aangepast bedrag.

Wat kan ik doen als ik de zwemles niet kan betalen?

Er zijn vaak regelingen beschikbaar om de zwemlessen te bekostigen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. De regelingen, de beschikbaarheid hiervan en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, hieronder een paar mogelijkheden:

U-pas

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt, klik dan hier.

Vooraf aangeven dat je met een U-pas zou willen betalen is niet nodig. Op het moment dat je van ons de factuur voor het lesgeld ontvangt staat hier ook beschreven hoe je dit met je U-pas kan betalen.

Jeugdfonds Sport

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt, klik dan hier.

Kom je hiervoor in aanmerking en heb je van het Jeugdfonds Sport de toezegging gekregen dat zij het lesgeld gaan betalen, zet dit dan op het inschrijfformulier. De volledige rekening zal dan door het Jeugdfonds Sport worden betaald.

Let op, voor elk diploma zal dit apart moeten worden aangevraagd.

De vergoeding voor het C-diploma bedraagt ‘slechts’ 75%. Voor de overige 25% sturen wij je een factuur en zal je als ouder zelf moeten betalen.

Stichting Leergeld

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt, klik dan hier.

Stuur de factuur die je van ons ontvangt naar de Stichting Leergeld en laat ons weten dat je een aanvraag hebt ingediend bij de Stichting Leergeld.

Let op, voor elke periode zal je opnieuw een aanvraag moeten indienen en word je aanvraag geweigerd dan zal de factuur door jou moeten worden betaald.

Of kijk op de website www.samenvoorallekinderen.nl, hier hebben verschillende organisaties gezamenlijke informatie staan over hun regelingen en hoe je aanvragen voor kinderen kunt indienen om daarop aanspraak te maken.

Lastig? Er zijn mensen die je hierbij kunnen helpen. Wie dit zijn verschild per wijk, gemeente of regio. Denk bijvoorbeeld aan een buurtsportcoach, een schuldhulpverlener of een leerkracht van school.

Planning
Weten jullie al wanneer het diplomazwemmen is?

Ja, kijk voor de dagen waarop er diplomazwemmen is op onze Jaarplanning.

Komt je kind in aanmerking voor het diplomazwemmen, dan ontvangt je kind in het zwembad van ons een uitnodiging en ontvang je als ouder binnen een week, via e-mail, het diplomabriefje en een e-mail met hierin een iDEAL-link voor het betalen van de diplomakosten (€ 21,50). Is het diplomabriefje ingevuld en geretourneerd en zijn de diplomakosten voldaan, dan kan je kind meedoen aan het diplomazwemmen en ontvang je vlak voor het diplomazwemmen wat meer praktische informatie.

Na het behalen van een diploma willen wij even stoppen, handig?

Wil je na het behalen van bijvoorbeeld het A-diploma even wachten voordat je kind verder gaat met zijn B? Wij raden dit af omdat je kind op het moment dat het weer start toch weer even moet wennen en het daardoor langer duurt voordat het kan diplomazwemmen voor B. Bovendien hebben de kinderen die direct doorgaan naar B of C, voorrang bij plaatsing en kan het geruime tijd duren voordat er na de pauze een plaatsje vrij komt.

WeScore
Wat is WeScore?

WeScore is het administratieprogramma waarin wij alle gegevens van jou en je kind hebben staan. In WeScore kan je zien in welke groep je kind op dit moment zit, op welke dagen en tijden je kind les heeft, etc.

Als wij een vraag voor je hebben doen wij dit bijna altijd via WeScore, maar ook de factuur voor de betaling van het lesgeld wordt vanuit WeScore verstuurd. E-mails verstuurd vanuit WeScore zijn altijd terug te vinden in je persoonlijke account in WeScore.

Van een aantal opties in WeScore maken wij geen gebruik, bijvoorbeeld de scoringsmodule (heb je vragen over de voortgang van je kind, vraag dit na afloop van de les aan de instructeur).

Kortom, zorg dat je toegang hebt tot je account in WeScore.

Hoe krijg ik toegang tot WeScore?

Nadat je je kind op onze website hebt ingeschreven, heb je direct een e-mail ontvangen met informatie over het gebruik van WeScore. Lukt dit niet meer, kopieer de volgende link (zwemschoolfransheus.we-score.nl/inloggen) en vul het e-mailadres in dat je hebt gebruikt op het inschrijfformulier, gevolgd door je wachtwoord. Weet je je wachtwoord niet meer, vraag dan via ‘Wachtwoord vergeten’ een nieuw wachtwoord aan.

Kom je er helemaal niet meer uit, laat ons dit weten via info@zwemschoolfransheus.nl, dan helpen wij je verder.

Heeft WeScore ook een app?

Jazeker, je kunt de app vinden onder de naam ‘WeScore Zwemmen. Via een van onderstaande knoppen kun je de app downloaden.

Indien je de pushberichten toestaat, krijg je van ons een melding wanneer er bijvoorbeeld een nieuw bericht verzonden is. Op deze manier ben je nog sneller op de hoogte.

Gebruik onderstaande knoppen om de app te downloaden.

 

Bij het eerste vakje vul de naam van onze zwemschool in (zwemschoolfransheus). Gebruik je deze naam niet dan weet het systeem niet onder welke zwemschool je wilt inloggen. Na het downloaden van de app kun je inloggen met je bestaande gegevens.

Hoe meld ik mijn kind af voor een les?

Afmelden kan alleen via WeScore. Kan je kind toch naar de les komen, de afmelding ongedaan maken doe je ook in WeScore.

Diversen
Organiseren jullie ook zwemlessen voor volwassenen?

Nee, wij organiseren geen zwemlessen voor volwassenen. Kijk op de website van bijvoorbeeld Zwembad Den Hommel of Zwembad De Kwakel, zij organiseren deze lessen wel: klik hier.

Wat zijn de mogelijkheden als mijn kind alle diploma's al heeft?

Wil je kind nadat het alle diploma’s heeft gehaald blijven zwemmen? Kijk dan eens op de volgende websites voor de verschillende mogelijkheden:

Hebben jullie de licentie Zwem-ABC?

Ja, wij hebben de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de stichting ENVOZ. Zo weet je zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de internationale zwemveiligheidsnorm.

Volgens welke richtlijnen geven jullie les?

Wij zijn een erkend opleidingsinstituut dat is aangesloten bij de ENVOZ en geven les volgens de richtlijnen en eisen van het zwem-ABC van de ENVOZ. De volledige richtlijnen en eisen van het zwem-ABC vind je hier.

Kan ik makkelijk parkeren bij het zwembad?

Ja, parkeren is gratis en er is altijd voldoende parkeergelegenheid.

Overstappen van andere zwemschool, kan dit?

Overstappen is altijd mogelijk, voor alle diploma’s. Voor diploma A en B is het wel zo dat wij tijdens een ‘proefles’ het niveau willen beoordelen. Wij hebben gemerkt dat het niveau van andere zwemscholen niet altijd aansluit bij dat van ons. Dit, om te voorkomen dat kinderen hierdoor tijdens de eerste les te horen krijgen dat zij bepaalde vaardigheden nog niet helemaal onder de knie hebben en moeten worden teruggeplaatst.

Vermeld op het inschrijfformulier dat je kind ergens anders les heeft (gehad), het aantal gevolgde lessen en of al in het bezit is van een diploma.

Wij krijgen aardig wat aanvragen en kunnen daarom niet garanderen dat kinderen direct na de proefles geplaatst kunnen worden. 

Schrijf je kind in via deze website. Op het moment dat wij de inschrijving hebben ontvangen, ontvang je een uitnodiging voor de eerstvolgende proefles.

Na afloop van proefles hoor je van ons wat het niveau is en als jullie hiermee akkoord gaan roepen wij je kind op, op het moment dat er plaats is.

Waar kan ik heen met mijn vragen/opmerkingen?

Heb je vragen over de les, spreek de eerstvolgende keer dat je in het zwembad bent de instructeur aan.

Voor alle overige vragen, stuur ons een e-mail en zo nodig nemen wij telefonisch contact met je op.

Heb je een klacht, stuur ons een e-mail met wat er in jouw beleving is voorgevallen, op welke dag en op welk tijdstip en eventueel met welke zwemonderwijzer.

Je klacht zal serieus in behandeling worden genomen door de eigenaar van de zwemschool en je kunt binnen een week een antwoord verwachten. Indien de klacht dan nog niet is afgehandeld kan een gesprek worden georganiseerd, om de klacht op te lossen.

Mocht er meer tijd nodig zijn om een klacht te behandelen, dan stellen wij je hiervan tijdig op de hoogte.